В Париж започна срещата на високо равнище на Нормандската четворка за Украйна
В Париж започна срещата на високо равнище на Нормандската четворка за Украйна / снимки: Guliver/Getty Images

В Париж започна срещата на Нормандската четворка с участието на руския президент Владимир Путин, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и украинския президент Петро Порошенко, предаде ТАСС.

Четиримата лидери се събраха в зала „Мюра” на Елисейския дворец, за да обсъдят начина, по който да бъде сложен край на конфликта в Източна Украйна. Преди началото на разговорите Оланд посрещна един след друг колегите си - Путин с радушно здрависване, а Меркел и Порошенко с прегръдки и целувки, отбеляза АФП.

В Париж започна срещата на високо равнище на Нормандската четворка за Украйна
netinfo

Донецк обяви края на войната в Донбас

„Гарантирам, че няма да прекараме тук цяла нощ”, каза Оланд на украинския президент в началото на разговор между двамата. На предишната четиристранна среща в Минск през февруари преговорите продължиха 17 часа.

Преди началото на официалната среща четиримата държавници се събраха със съветниците си на терасата на Елисейския дворец, съобщиха източници от антуража на Оланд.

Малко по-късно стана ясно, че президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Франсоа Оланд са обсъдили въпросите на двустранните отношения, както и темата Сирия. „Те обсъдиха двустранните руско-френски отношения и Сирия”, заяви говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

В Париж започна срещата на високо равнище на Нормандската четворка за Украйна
netinfo

След първата им среща на 6 юни 2014 г. в историческата френска област Нормандия в опит да намерят решение за криза, която създаде най-голямото напрежение между Русия и Запада от Студената война, четиримата са се срещали в този формат два пъти.

По-рано в кулоарите висш дипломатически източник от Елисейския дворец каза пред агенция ТАСС, че „Париж и Берлин се интересуват от пълното прилагане на споразумението от Минск по график”. „Времето изтича. Остават три месеца, а има много нерешени въпроси - изтеглянето на тежките въоръжения от фронтовата линия, политическият компонент от споразумението и изборите в Донбас”.

Въпреки това говорителят на Елисейския дворец заяви, че след сключване на споразумението през февруари е направено много.

Успехът на срещата на „Нормандската четворка” до голяма степен зависи от позицията на Украйна, посочват френски източници. „Медиите често обсъждат позицията на Русия, но ние трябва да признаем, че успехът на предстоящата среща в Париж до голяма степен ще зависи от позицията на Украйна и президента Порошенко, върху който в Киев оказват силен натиск”, казаха френските домакини.

В Париж започна срещата на високо равнище на Нормандската четворка за Украйна
netinfo

В Париж смятат, че Петро Порошенко трябва да предостави нови аргументи, че е способен да убеди Върховната Рада за укрепването на политическия процес в рамките на минското споразумение.

Една от целите на преговорите ще бъде и въпросът за статута на Донбас или как да се гарантира неговата автономия при запазване на суверенитета на Украйна.

Източник: БТА, БГНЕС